Katčin blog

Pro moji rodinu a přátele.

My Photo
Name:
Location: Wien, Austria

Sunday, August 19, 2012

Kemp Vranovská přehrada (duben 2012)

Poslední dubnový víkend byl už téměř letní, proto jsme v sobotu ráno vyrazili na Moravu, do kempu Vranovská pláž. K našemu překvapení bylo tábořiště téměř prázdné. A tak jsme pořádali táboráky i v poledne, děti se divoce honily pod vonícími borovice a všichni tři se vrhly na hřiště, které měly samy pro sebe. Na kovových prolízačkách, při pohledu na něž se mi orosily oči, protože tolik připomínaly brněnský lužánecký park A.D. 1980, naše trio strávilo téměř celé odpoledne. V neděli jsme si udělali výšlap směrem k Vranovskému zámku, během něhož jsem, obávám se, každých deset minut upozorňovala: „No, není ta česká krajina krásná!“ Tak jsme nasáli slunce a otevřeli stanovací sezónu.



Nejdřív oběd a pak stavíme stan



Borovice kolem stanu intenzivně voněly


 Nedělní ráno


Lesní stezkou k Vranovskému hradu

Tea break




Před kostelíkemv jedné malebné vísce, začíná být horko




Zámek Laxenburg u Vídně (duben 2012)

Právě jsme se vrátili do Vídně z tradičního celorodinného setkání, které se tento rok konalo na Malé Fatře. Načítám do počítače nádherné fotky  a přitom brouzdám fotografickou historií naší pětičlenné jednotky. Na ta svědectví našich víkendových výletů, lednických víkendů a stanování, která se za posledních pět měsíců konala, jsem dost pyšná. Kvůli práci a současně studiu je nyní na některé věci méně času – například na blog. Teď jde ale rozum stranou. Zavírám soubor s překladem, jehož datum dodání už téměř hoří, a začínám nový záznam blogu („To dáme“, řekla by moje kamarádka Míša.).

Tad tedy zámek Laxenburg – nachází se blízko Vídně. Je zasazen do nádherného parku, a návštěvník zde narazí na uměle postavenou jeskyni, arénu na rytířské turnaje, převoz přes jezero, lodičky, dětské hřiště atd. Zkrátka je to ideální cíl rodinného výletu. Jednu dubnovou neděli jsme si do Laxenburku vyrazili na celodenní piknik. Udělala jsem rizoto, na které padla hora parmezánu, a za necelou hodinu jsme stáli v zeleni velkoryse založeného zámeckého areálu. Bohužel právě zvonilo poledne a Scott, který se na rizoto těšil už od chvíle, co dával teplou mísu do auta, nehodlal déle čekat. Na nejbližší lavičce za pokladnou rozsadil děti, každému z nich dal do ruky jednu bílou umělohmotnou misku a dřevěnou vařečkou nabíral ještě horkou rýži a hlasitě ji rozděloval. Děti, sedící těsně vedle sebe jako stupínky, hltavě jedly a vypadaly jak podělenci armády spásy. Nenápadně jsem si sedla na vedlejší lavičku a doufala, že mne s touto skupinkou, jak vystřiženou z předminulé století, nikdo nebude spojovat. „A tady je miska pro maminku!“, nabízel mi na dálku Scott. Rychle jsem si přisedla, snažila se ignorovat kolem chodící návštěvníky parku, kteří se zájmem nakukovali do šálků, a soustředila se na jídlo. „Můžeme si vás vyfotit?“, přistoupil k nám jeden starší, anglicky mluvící pár. „Sure“, řekl Scott. „Tak, balíme, vyrvala jsem dětem a Scottovi misky.“ Myslím, že zbytku rodinny dodnes není jasné, proč nastal ten kvalt.  

S kartou Niederösterreich se dají v zámku navštívit buď prostory, a nebo se dá absolvovat čtyřicetiminutový obchůzka cimbuří. Ze zvědavosti, jak takové cimbuří vypadá, jsme zvolili druhou variantu. Výhled byl nádherný, skupinka malá a tak jsme se ten den opravdu potěšili.

Jezero kolem zámku. Na zámek samotný jsme dojeli na převoze.

 Výhled z cimbuří