Tradiční britské...
Pro rundu britských
známých (a především pro svého skotského manžela) jsem udělala klasický britský
dort zvaný Victoria sponge. Je to takový simplík k sežrání. Tak dole
připojuji recept. Zmíněný dezert jsem upekla k příležitosti oslavy
Sofiiných šestých narozenin. Byla jsem svolná (snad až horlivá) upéct pro
oslavenkyni také narozeninový dort. Když jsem nahlas přemýšlela nad
krémem, řekl mi Scott: „Já bych ho spíš koupil. Mám pocit,
že by ocenila, kdybychom do ní zainvestovali.“ Přišlo mi to sice dosti
přitažené za vlasy, ale raději jsem se chtěla ujistit: „Sophie, jaký chceš
dort? Mám ho upéct, a nebo chceš něco z obchodu.“ „Z obchodu.“, zaznělo
z ložnice.
Všechny děti nám
dělají velikou radost. Anna se učí háčkovat. Jako první cíl si vytýčila šálu,
kterou mne chce obdarovat k svátku matek. Už ji třikrát musela předělávat,
protože se jí nedaří udržet počet ok a šála se pokaždé zúží do ztracena. Anče začíná
být zoufalá a už mne několikrát povzbudila, abych si také zaháčkovala!
Vilém je čím dál
tím víc do Scotta. Nejen svými rozložitými rameny, ale především klidným
přístupem. Tichým hvízdáním překlenuje nenáviděné aktivity: vyklízení myčky,
oblékání košile do školy apod. Stále s ním cvičíme mluvené slovo. Ve škole
pro autistické děti (1. třída) hezky čte, s psaním nemá vzhledem
ke své dobré vizuální paměti žádné problémy, v matematice už před
Vánocemi začal s násobením. Zato společenská interakce pokulhává. Abstraktní
koncepty, tedy to, co zrovna nevidí, nedokáže vylíčit. Také stále, byť čím dál
tím méně často, zaměňuje „Já“ a „Ty“. Jeho výrok klasik zní: „Ty nepotřebuješ
školu, ty zůstaneš doma!“ Také koncepty „Proč?“ a „Protože!“ jsou pro něj stále
těžko uchopitelné. Na otázku: „Viléme, proč se zlobíš?“ odpoví: „Protože se
zlobím.“ Ovšem k sestrám je galantní a potajmu pro sebe a pro ně krade
z kuchyňské skříně čokoládu. I paní učitelky ve škole ho, zdá se, mají velmi
rády. Nedávno jsem svého chlapečka přišla vyzvednout z družiny o hodinu
dříve. „Paní Sinclair, my Vám ho nedáme, řekla mi s vážnou tváří
pedagožka, zatímco se v pozadí ozýval výskající Vilém, jak ho někdo
lechtal.
K mé velké
radosti se všechny tři děti mnohem méně utíkají do angličtiny či němčiny a
komunikují důsledněji v češtině (tedy až na Sofii, která v češtině
především používá: „Já ne.“) Nedávno mi Anna líčila dvě lyžařské instruktorky,
které s ní střídavě jezdily na školním výcviku: „Ta první byla super“, povídala
Anna, „ale ta druhá úplně ztratila – počkej, jak se to jmenuje – ROZUM!.“
Scott se nadále
chodí koupat do Dunaje. V zimě zkoušel chodit s kladivem a vysekávat
díru v Alte Donau, nakonec to vzdal a začal chodit k nezamrzlé Neue
Donau. Jednou v lednu nás z mostu celou rodinu pozorovali kolemjdoucí
– děti a já jsme stavěli sněhuláka a Scott se koupal.
Předevčírem jsme
se se Scottem při svíčce dívali na program o skotských Highlands. Byla jsem
zachumlaná do teplého svetru (venku opět přituhlo) a užívala si realistické
líčení drsného severu. Scotta v tričku a šortkách popis nenadchl: „Člověk
by z toho soudil, že jsem se narodil v Antarktidě.“, řekl pohrdavě.
Pomalu musím
končit. Opouští mne totiž kávový rauš a nastupuje hryzavý pocit, že bych zase
měla jít něco dělat. Tak tedy zmiňovaný recept na dort a přídavkem také na
britskou žemlovku, tzv. Bread and butter pudding. Chutná mi lépe, než ta česká.
Klasický britský
dort, Victoria sponge
· 200g cukru krystal
· 200g másla
· 4 vejce
· 200g hladké mouky
· Půl prášku do pečiva
· 2 lžíce mléka
· Půl sklenice malinového džemu
· 1 až 2 kelímky slehačky
· 1 až 2 kelímky slehačky
Přísady smícháme (žloutky a bílky nedělím), těsto dobře vyšleháme a dáme do vymazané a vysypané dortové formy – přihrneme trochu ke stěnám formy, aby se korpus nevyboulil. Pečeme při 190 stupních, špejlí zkusíme, zda je dort upečený. Upečený dort necháme zchladit, korpus rozřízneme, potřeme z obou stran marmeládou a naplníme šlehačkou. Horní díl korpusu též potírám šlehačkou – byť klasicky se Victoria sponge podává jen s cukrovým posypem.
Britská žemlovka anebo Bread and butter pudding (pudding znamená v překladu dezert, sladká jídla se v Británii jako hlavní chod nepodávají)
- 50g másla
- 10 plátků toustového chleba
- 50g hrozinek
- 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
- 1/4 kávové lžičky skořice
- 350ml mléka
- 50ml smetany
- 2 vejce
- 250g krystalového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
Máslem vymažeme středně velký pekáček, toustové plátky pomažeme máslem a překrojíme na trojúhelníky. Polovinou trojúhelníků vyložíme pekáček, posypeme hrozinkami, poprášíme skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem, přikryjeme zbylím chlebem, opět posypeme hrozinkami, skořicí a muškátovým oříškem. V hrnci ohřejeme (nikoliv vaříme) mléko se smetanou. V misce ušleháme vajíčka se ¾ cukru. Teplé mléko za stálého míchání přilejeme do směsi. Tuto směs mléka s vejci stejnoměrně přelijeme přes chléb, toustový chléb jemně zmáčkneme, aby se mléko stejnoměrně vsáklo. Vrch posypeme zbytkem cukru a necháme 30 minut odstát. Nakonec pečeme 30 až 40 minut při 180 stupních, dokud povrch nezezlátne.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home