Katčin blog

Pro moji rodinu a přátele.

My Photo
Name:
Location: Wien, Austria

Monday, October 29, 2007

Křtiny po Skotsku

Tak jsem zpět s posledními zprávami. Scott právě dole začal koupat děti, ačkoliv je teprve tříčtvrtě na šest. Jsme ale oba na ultimo a tak se snažíme přelstít vnitřní hodiny naších dětí. Po dnešní večeří jsme už podruhé prováděli rituál počítání čokoládových knoflíků. Anna totiž za každou pomoc mamince a tatínkovi (obléci se rychle do školky, nebudit ráno svoji sestru atd.) dostane zlatou hvězdu a za každou hvězdu pak po večeři dva malé čokoládové knoflíky. Dnes měla hvězd pět. Scott je nakreslil žlutým fixem do nového růžového sešitu. K tomu napsal za co ty hvězdy jsou a při tom vysvětloval Anně písmena. Nakonec nakreslil deset koleček, na které vysázel čokoládové knoflíky a Anna je musela spočítat jak anglicky tak česky. Člověk by si myslel, že tak náročný rituál Annu otráví, ale od té doby co chodí do školky má složité ceremonie rána. Začalo to tím, že nás začala hodnotit stylem své paní učitelky Mrs Bryce: "thumbs up for daddy" ("palce nahoru pro tatínka") apod. Když Scott potom řekl v Tesku, kde Anna nechtěla jít podél vozíku "thumbs down for Anna" ("Palce dolů pro Annu"), tak se k našemu údivu málem rozplakala a okamžitě poslechla a Scott byl pyšný na své ďábelského vnuknutí.

Vilém dělá veliké pokroky. Neustále bublá, střílí úsměvy i po cizích lidech a poslouchá jako hodinky. Minulý týden mi teta ve školce povídala, jak na rozdíl od jiných dětí uposlechne rozkazu a to jsem tedy byla vážně hrdá. Sophie se snaží chodit kolem nábytku a vůbec je nejpohodovější člen domácnosti.

A teď k těm křtinám. Sophii jsme křtili 23. září společně s jejím půlročním bratrancem Kyranem v malém evangelickém kostelíku u Thursa v osadě zvané Bower. Malebný kostelík stojí osaměle v polích a místní farmáři se na nedělní bohoslužby sjíždějí auty, která dosti velkoryse zaparkují podél úzké jednostopé vozovky. Naší kmotrou byla Scottova sestra Stephanie, Tracy požádala svého švagra, svou švagrovou a také jednu kamarádku, aby šli za kmotry jejímu chlapečkovi Kyranovi. Celý obřad byl opravdu nádherný, místní kněz ho protkával útržky rozhovoru, který vedl s princem Charlesem při příležitosti nedávného místního křtu. Alistair (tak se reverend jmenoval) měl dokonce projektor a plátno, na kterém promítal ilustrace křtu v podání různých umělců a komentoval to. Když po křtu vyšly rodiny Sinclairů a Alexandrů z kostela, tak povíval mírný podzimní vánek, okolní stromy vyzařovaly melancholii a my se pohroužili v příjemnou zadumčivost. Auty jsme přejeli do Thursa do Hotelu Pentland, ve kterém se zábava opět rozproudila zatímco se podávala polévka, sendviče, čaj a koláče. Každý z přítomných dostal upomínkovou svíčku se Sophiiným jménem a datem křtin a Sophie dostala na oplátku dárky v podobě postříbřených pokladniček. Když jsme kolem půl čtvrté nasedali do auta a vyjížděli směrem domů, tak nás obklopovala atmosféra rodinné soudržnosti.


William in Thurso, Vilém v Thurso



Bower church



Sophie and us



Tracy, Graham and Kyran


The Sinclair family